Brorsan på besök!

I torsdags fick vi hit Risks brorsa River. Vi har passat honom under helgen då hans matte Magda varit bortrest. Bröderna bus är väldigt lik varandra med några få undantag... River är en riktig puss & mys hund. Sätter man sig på huk och ropar på honom kommer han ditekt med bakåtstrukna öron och pussas massor. Risk är mer benägen att låta en få känna på dom vassa gaddarna än att pussas. Min brors barn var här och hälsade på en sväng förut, dom ser ingen skillnad på dom men dom känner skillnaden... Åh här är puss hunden!! River kan ligga i ens knä och sova en timme utan bekymmer och bara njuta! Risk sover gärna i soffan men har man honom i knät blir han snabbt för varm och rastlös.


Fina lillebrorsan River!




Accsa bjuder som vanligt in till kamplek. River var inte helt med på noterna i början och blev av med skinnet hela tiden, men han lärde sig efterhand att hålla i bättre och inte låta sig luras.




River är överlag mycket mörkare än Risk, sedan har ju Risk även kvar sin lilla vita tuss på bröstet.




Risk bästa bästa lekkompis... Accsa!


Båda bröderna har också en rejäl portion attityd! Det har varit väldigt lugna lekar för det mesta men rätt som det är dlir det lite syskongnabb...


I bakgrunden myser Isa och Emil i soffan och skiter fullständigt i vad småungarna gör.




Den här bilden är kanske inte helt målande för varför vi kallar River för pusshunden... Men det är ju oss han vill pussa INTE sin retsamma storebror ;-)

En annan sak som alltid är intressant med valpar/unghundar är pälsfärgen. Accsas päls bytte skepnad och färg flera gånger under uppväxten (å gör fortfarande kan jag tycka). Risk har börjat få en brun hals som man kan se på bilden här ovan. Blir spännande att se hur pälsen kommer se ut när all valppäls är borta...



Även tänderna har börjat lossna, som syns på Risk. Han har två nya "gigantiska" framtänder om man jämför med alla valptänder runtomkring. Han ser ju inte helt smart ur på bilden ;-)




I en soffa inte långt därifrån <3




Man blir ju fasligt trött av att busa med storebror... River får inte vara i soffan och kryper snällt ner i bädden på golvet istället.


I söndags packade vi med oss matsäck och åkte på utflykt till en stor pulkabacke tillsammans med en grannfamilj och deras tre barn.

Emil (närmast i bild) är på väg upp för backen tillsammans med deras pojkar som är 4 och 6 år.
 


Även papporna åker...




Men det går lite si och så...

Det är när dom är på väg upp för backen efter detta åk som vår utflykt får ett mycket tråkigt slut. Daniel som drar snowracern får telefon och går och pratar i den. Samtidigt är deras fyraåring på väg ner för backen. Han börjar åka snett och vi ser att han är på väg i full fart rakt mot Daniel. Marie (mamman) vrålar till Daniel som inte hör första gången andra gången hon skriker är det försent... Med full kraft smäller Simon in i snowracern som Daniel drar bakom sig. Daniel och Simons pappa åker snabbt med honom till akuten. Simon har flera utslagna tänder sprucken läpp och skrapat ansikte... Men han behöver inte sy någonstans. Så dom får åka hem några timmar senare. Stackars liten!! Men han är en tapper liten kille som tog det hela bra trots allt...
Daniel tog med sig deras hund hem till oss, den lilla "terror tibben".


River tror inte sina ögon... Är detta verkligen en hund?




Risk "skrattar" åt Gizmo som är sur på honom (som vanligt) Risk vet verkligen hur man ska retas... 

Sedan hämtas River och våra grannar som kommit förbi och hämtat Gizmo stannar en stund och fikar innan dom också åker hem. Fy vilken dag!! Vissa dagar vill man bara stryka... 


Risk är sliten efter allt bus.




Vi har fått hem nya kameran (en Nikon D90) och självklart blir det en hel del "lek" med den. Är verkligen supernöjd med den!!

Nu är det vardag igen och Daniel och Accsa är och jobbar. Idag är det hundträning med jobbet och dom är i ett ridhus och tränar. Även Risk har fått följa med till jobbet idag.

Ny kyla är tydligen på väg in över landet... känns lite kyligt i huset nu så jag ska se till att hämta in mer ved och tända igång kaminen.

//A

Träning å lite annat...

Är verkligen inte särskillt aktiv med mitt bloggande just nu. Men det händer iaf grejjer här även om det inte syns i bloggen ;-)

Vi hade det fortsatt kallt även under förra veckan, men strax innan helgen vände det äntligen och vi har nu bara några få minusgrader.

Vi har lite olika ställen där vi brukar gå med hundarna, men eftersom det är dragna skidspår i elljusspåret nedanför oss nu så försöker vi undvika att gå så mycket där nu.
Vi brukar ibland gå med vår kompis Johan och hans labbe Nicke vid gamla militär området I13. När det var 20 minus tyckte Emil inte att det var allt för kul att hänga med ut och gå. Så vi lät honom åka vagn inpackad i en filt då vart han betydligt nöjdare. Erik fick åka på Daniels rygg. Det gäller att ha gott om prylar om man ska få prommisarna att fungera för alla, olika vagnar, bärselar och annat ;-)


Högosta flocken + Nicke ute på "prommis", Johan är fotograf.




När vi var uppe vid I13 träffade vi en annan gammal bekant. Micke som var den första som lånade våran Isa att tävla drag med (han tipsade oss sedan om Kajsa som tog över tävlandet med Isa). Senare skaffade han sin vorsteh Ozzy och dom har haft otroligt fina framgångar och vunnit både SM, EM och VM medaljer!
Nu hade Micke skaffat en valp (efter Ozzy) lilla Dexter! Så himlans söt med sina jätteöron<3 




Risk ville givetvis ha igång Dexter för lite lek. Men han var (inte helt otippat) lite väl burdus tyckte Dexter... Den höga svansföringen håller i sig... Risk fattar inte varför inte alla tycker det är kul att bli bitna i öronen och ryckta i pälsen... Accsa är liiite väl snäll när den lilla hulliganen leker med henne.

Hemma på kvällarna är det mycket soffmys, Risk är helt inne på att det är mycket trevligt att soffmysa. Så pass trevligt att vi andra har svårt att få plats...



Jag somnade på soffan... Lite skev fördelning av soffplatserna kanske. En viss liten apa kan verkligen berda ut sig!


Sovstund med hussen!

När Daniel och Accsa var och jobbade förra veckan hände något märkligt. Risk satt inne på golvet i vardagsrummet och plötsligt kommer Isa insladdande och slår ner framtassarna i världens lekinvit. Risk vänder sig om och tittar bakom sig som om han undrade vem det var hon ville leka med... När det tillslut går upp för honom att det finns inga andra hundar hemma är lyckan total!!
Isa är dock betydligt mer vårdslös när hon leker, så det är tur att det inte händer så ofta. Rätt som det är så ser jag hur Risk står och juckar på henne (Han når givetvis inte upp och håller bara i ena bakbenet på henne, men jag förklarade att den här typen av "lek" var inte aktuell för honom!!)... Å då slår det mig, tanten löper ju. Hon blöder nästan ingenting numera så man märker det knappt. Men nu tyckte hon alltså att det var läge att socialisera med Risk (som hon annars bara morrar åt), snusk tant!!
Vad förvånad han kommer bli när löpet är slut och hon blir samma sura tant igen.


Så numera kan han tom få dela bädd med tanten...


I lördags var det dax för lite skyddsträning i Grängesberg igen, Jättekul!
Daniel körde mycket munkorg med Accsa och det fungerade riktigt bra! Vi har skyndat långsamt med skyddet och nu börjar transporter släppanden urbackningar och korgarbete att bli riktigt bra. Det känns absolut som om det kommer bli tävlingsdax i vår!
Tack för en jättekul dag, duktiga figgar och trevligt sällskap!


Accsa in acton.


Lilla "Rusa" (Bettans Australian cattledog) var i fin form! Dom är verkligen en färgklick i svenska elitskyddet. Dom har varit snubblande nära certen under förra året så 2010 kommer bli ett spännande år! Jag är övertygad om att vi kommer få se en hel del fina tävlingsprestationer under året. 


Rusabusa in action!


Risk höll sig i skinnet den här gången när han fick komma in lite då och då som "pausfågel". Inga känsloutbrott när han hörde piskan ;-). Tyst och fin liten kille!
Daniel körde kontakt och koncentrationsövningar med honom mitt bland alla hundar som skyddstränade. Han är ju väldigt duktig på det hemma. Så nu kan man väl säga att ahn fick maximal störning. Han skötte sig finfint, han fokuserade bara på hussen trots allt "rajraj" runtomkring. Han ser så fruktansvärt söt ut med sina stora öron när han sitter och stirrar på hussen. D tränar uthålligheten mer och mer i kontakten så han får sitta och stirra ett bra tag innan belöningen kommer, samtidigt som hussen lite elakt "tappar" gobitar kampduttar och annat runt honom. Ser ut som dom små intensiva ögonen ska "ploppa ut" och han bryter inte kontakten. Han är en duktig liten svartnos <3.
Han har fått många fina komplimanger, vid det här laget. Många tycker att han är en riktigt trevlig hund och han ser ut som om han kommer kunna bli en riktig snygging, inte överdrivet stor men ganska kompakt och fin i kroppen. Väldigt social och trevlig men samtigt väldigt "på" och orädd. Kamplusten och föremåls intresset är det inte heller några fel på... Accsa "bygger" på det varje dag ;-). Hon som är en riktig "kampidiot" stoppar dagligen in ett skinn i munnen på Risk som hon sedan bogserar omkring honom i. Hon är lugn och fin och gör bara  något enstaka litet ryck någon gång ibland i skinnet, å håller inte Risk i ordentligt så kör hon världens ärevarv och riktigt pekar finger åt honom innan hon kommer och bjuder in honom igen.  Så numera när Daniel kampleker med Risk så håller han i för kung och fosterland oavsett vad Daniel gör... han vet ju att det kan försvinna annars ;-).
Hussen är verkligen super nöjd med sin lilla ögonsten!


Vår andra lilla lilla kille som också fick vara med på hundträning. Han var givetvis mest intresserad av all utrustning... vem behöver barnleksaker när det finns skinnflärpar??!


Nej nu är det dax att äta lite lunch!

:-) A

Iskyla!

Fick bara lov att ta en bild på gårdagens tempratur... idag var det 31,5!
Det var inte många veckor sedan man satt och beklagade sig över snön som aldrig kom... vi hade så dåligt vinterväder osv... nu har vi fått så vi tiger ;-).


Hua man kan tro att vi bor i Sibirien!


Vi har äntligen fått bukt med bacillerna i det här huset, men det tog sin tid! Vi fick ju alla penecillin före nyår med och det gjorde Emil, Daniel och mig pigga men för Erik tog bacillerna ny fart och på nyårsafton steg febern till
39,9 :-(. Så nyårsdagen tillbringades på akuten med Erik, han hade då haft feber i 12(!) dagar. Han fick ett starkare penecillin och efter ytterligare tre dagar så var han äntligen frisk!

Vi hade iaf ett lugnt nyårsfirande med en grannfamilj och deras "tibbe" valp, vi åt god mat och hade det mysigt. 


Så här tillbringade Isa nyårsaftonen... Med massor av soffmys!




Den "tibetanska terror hunden" ser riktigt söt ut... men det ska man inte låta sig luras av! Rätt som det är växer hornen ut ;-)




Risk fortsätter att tycka att det bästa sättet att äta ben är att äta på dom som Accsa håller i...




Idag trotsade jag kylan och tog en sväng med hundarna. Isa var inte helt nöjd med kylan men följde motvilligt med...


Accsa och Risk




Alla våra fina små snömonster!




Isa har fullt sjå att hålla upp sina tassar från snön. För dom andra två är livet en fest trots 30 minus!




Fast efter en stund var Risk full i frost och började frysa om sina små tassar han också så då gick vi hem till brasan och värmde oss.

Helgen som gick jobbade Accsa och Daniel. 01,00 när dom egentligen skulle ha slutat fick dom ett larm om en försvunnen person. En timmes bilfärd från Gävle... Dom körde iväg och när dom kom fram visade det sig att polispatrullen på plats själva försökt följa spåren efter personen som gått in i skogen. Men efter ett tag vart dom osäkra på vad som var viltspår och vad som var människospår så dom avbröt och kallade in hundpatrullen. Det var alltså ett virrvarr av spår där Daniel skulle "släppa på" Accsa. Han fick utpekat för sig ett ställe där dom visste att det var rätt persons spår. Accsa prioriterade helt rätt spår i "virrvarret" och jobbade bra. Hon drog iväg i den djupa snön och vidare genom skogen. Efter att ha spårat i ca en timme över åkrar genom skogar osv kom dom tillslut upp på en väg. Vid ett ställe hade dom trampat igenom vid en bäck och fukten hade byggt upp som styltor av snö under Daniels skor. När han tittade på Accsas tassar såg dom också ut som små snöbollar. Accsa spårade vidare efter vägen men fick problem efter ett tag och började slå och snurra. Hon har aldrig spårat på is tidigare och Daniel gissade att hennes problem berodde på orutin samt att spåret vid det här laget inte längre var så värst färskt. Han visste ju att dom kom till platsen en timme efter larmet. Men gissningsvis hade personen fortsatt följa just den väg som Accsa lett dom fram till. Mycket riktigt, längre fram på vägen återfanns personen av en bil, välbehållen!
Nöjda och glada körde dom tillbaka till Gävle igen och sedan kunde dom äntligen få sluta för dagen el snarare natten...
Så hussen har haft rejäl träningsvärk i sin lilla rumpa efter denna nattliga spår runda. Dom pulsade ju i snö som gick Daniel upp till låren i ett snabbt tempo, så det sög rejält i muskterna. Han stretchade Accsa efteråt och på henne har vi då inte märkt av någon träningsvärk.


Min finaste lilla grånäsa!!

:-)