Kusinträff...

Igår var vi i Tällberg hela dagen och tränade hund med Frida, Ann och Rebecka. Det blev både lydnad och skydd som tränades.

Träningen blev lite av en kusinträff då A´Best, B´Salsa och Fox mammor är kullsyskon, alla kommer från Blackneck´s G-kull. Vi kom på att det hade varit kul med en kusin bild men kom på det när det hunnit bli mörkt, så det får bli nästa gång.

Den som helt klart var gårdagens sötaste vovve var ändå Fridas nya lilla stjärna Nord...
image114
(Det ska börjas i tid)
image115
(Den är min den här matte!!)
image116
(Man har nästan glömt hur bedårande schäfervälpar är!)
image113
(En annan söt kille som Frida passade var Totte)


Daniel fick mycket bra tips och trix från Frida. Dom körde en hel del släppanden med Fox. Sedan håller Daniel också på och tränar in grundposition för fot, Inkallningar och lite andra grund övningar.
Fox skötte sig bra! Han är en lättlärd liten kille med ett härligt lynne!

Accsa och Jag tränade saktagående, kryp, ställande, läggande, inkallningar och fritt följ. Det fungerade bra. Hon började löpa i måndags så hon ville gärna kissa lite överallt. Vi gick bort till en plan lite längre ifrån dom andra för att inte sabotera med löplukt. Jag hoppas hon kommer följa Isas löp nu. Det är troligen därför hon börjat löpa redan nu (hon löpte senast i slutet av september), Isa löper alltid i slutet av januari och i slutet av Juli.

Skyddet börjar kännas riktigt bra nu. Vi har under senaste tiden kört bettförstärkande träning och det har gett resultat. Igår körde vi bara missar och träffar både i bitkudde och i ärm.

Idag har vi varit i ridhuset i Milsbo med skyddsgruppen på våran vanliga söndagsträning. Jag fortsatte i samma stil som igår och avslutade med att sända in henne på en bevakning. Det fungerade riktigt bra och nu gäller det bara att köra vidare. Tur att man har så mycket duktigt folk runt om kring som kan hjälpa oss med träningen!

image111
(Bitkudden är toppen tycker Fox!!)
Fox var som en liten raket i ridhuset. Idag spottade han ut bitkudden i släppandena. Gårdagens träning har verkligen gett resultat! Han har trygga fina fullbett och en väl fungerande av och på knapp.
image112
(Stretching efter träningspasset)

En lite rolig grej nu när man fått in en ny kille i flocken är att våra hundar plötsligt har börjat intressera sig för sina ben igen. Tidigare hände det ytterst sällan att dom tuggade, men nu när Fox kommit in i bilden så gäller det att gnaga.
image109
(Accsa bär omkring sitt ben så hennes ständigt matletande kompis inte snor det)


Imorgon ska Daniel och Fox på sitt andra simpass. Jag ska säga till honom att ta med kameran så vi får se hur badkillen sköter sig.

:-) A

Träning...

Under veckan har vi haft lite problem med vårat bredband så där av dåligt med rapporter. Jag har fått bassning från div hundvänner som vill se lite mer bilder och höra hur det går med Fox.
Allt fungerar bra här hemma och han har smält in bra i familjen. Daniel har kört mycket grund dressyr och han är en mycket lättlärd liten kille.

Igår var Ann & Staffan här och hälsade på oss på eftermiddagen och kvällen. Vi var ute och la spår åt hundarna och Fox visade att han har näsan med sig.
När det var dax för mig och Accsa och ta vårat spår hade det hunnit skymma och det hade även börjat regna... Lagom kul nu när jag inte spårat på länge. När vi kom in i skogen var det så pass mörkt att jag inte kunde se Daniels snitslar. Jag fick verkligen lita på Accsas näsa, hon hittade spåret utan bekymmer. Jag hängde med där bak och hade fullt sjå att ta mig fram i mörkret. När vi hade en pinne plus slut kvar så stannade hon plötsligt och blängde in i mörkret även raggen började resa sig lite. Jag blev lagom pirrig eftersom det är mycket björn där vi brukar gå. Det har varit så milt väder nu flera dagar och all snö har varit borta länge, man vet ju inte om dom vaknar för tidigt.
Men efter ett tag hör jag hundskall och det visar vara en kille som bor bortanför oss som har en ganska skällig vovve. Dessvärre hade dom nu trampat runt där mitt spår gick så vi missade en pinne. Men Accsa lyckades reda ut det så pass så hon kom på spåret igen och tog slutet. Tur att jag fick så bra hjälp av Rune med spåret när vi var i strängnäs, numera hämtar hon in apporterna väldigt fint. Inte bara stannar till och tittar på dom, i det här mörkret hade jag inte fått en enda pinne om hon inte kommit med dom till mig.

Idag körde jag lydnad under dagen. Hon var lite okoncentrerad men sakta gåendet fungerade fint. Daniel fick stå lite vid sidan och titta idag. Jag ville se så hon inte vill dra år honom istället för att hålla kursen rakt mot sin target. Jag fick säga till henne en gång när hon började vika av sedan gick hon rakt och fint igen, och framförallt sakta.
Ställande under gång går också bra. Ska däremot inte köra så mycket inkallning med ställande. Idag var hon lite tveksam i den vanliga inkallningen.

Nu på eftermiddagen var vi i Milsbo och tränade skydd. Daniel körde även två pass med Fox, mycket fokus på ordning och reda. Fox är en riktig liten raket och har fina fullbett. Han skötte sig fint idag!

Accsa och jag körde missar och träffar och betten börjar bli bättre och bättre. Släppa backa och bevaka är det som har fungerat bäst och lite okunnig som man är så har jag kört det betydligt mer än bett övningar. Som är det som hon behöver mera av. Men nu har det blivit mer fason på matten.

Här kommer lite Fox bilder...

image106
(Han har en skön stil när han ligger, med benen rakt bak)
image107
(Söt liten kille!)
image108
(Han är en smidig kille med sina 22 kilo, Accsa ser riktigt stor ut)
 

Detta var allt för nu...

:-) A

En liten "räv" i familjen!

Igår pratade jag med Daniel i mobilen när dom åkte över Högakustenbron han sa att det var så fantastiskt väder... Jag hittade en webkamera som visade live bilder därifrån och man kan inte annat än att hålla med.
image104
Som sagt igår var Staffan och Daniel och hämtade Fox utanför Umeå. Sedan sov dom en natt inne i Umeå och kom hem idag.
Resan hade gått bra, Fox låg och sov lugnt i sin bur.

Fox är en fartfylld liten kille som älskar människor. Emil har fått åtskilliga pussar och vi lika så. En annan sak som Fox verkar gillar är att äta, och då menar jag inte bara hundmat. Han har visat sig vara mycket sugen på Emils blöjor och vi har snabbt fått se till att placera blöjhinken på Fox fri zon ;-).  

Tuggbenen är också mycket populära och dom kommer han gärna och visar upp helst ska man hålla i dom åt honom när han tuggar.
Det är ju alltid ett lotteri när man får en provhund det är mycket som ska klaffa, men Fox verkar vara en härlig hund med vänlig uppsyn. Jag tycker att blicken på en hund kan säga mycket.

Miljöbiten känns inte som några bekymmer han är väldigt orädd och nyfiken. Han har utan bekymmer hoppat över trappgrinden upp till övervåningen, men hans nyfikenhet tog dock stopp där när han möttes av en ytterligare trappgrind högst upp i trappen. Emil har sitt nya rum på övervåningen med en hel mängd roliga leksaker som säkert denna lilla malle-pojke gärna skulle leka med på sitt sätt.

Accsa och Fox gillar varrandra skarpt, Isa och Fox bryr sig inte så mycket om varandra.
image105
(Här är hela hundligan)

Emil var tillbaka på dagis idag för första gången på tre veckor... Först två veckor jullov sedan sjuk under förra veckan. Så idag när han träffade dagisfröknarna skulle han berätta om sitt sjukhusbesök och står då och säger att han varit så"fuk"att vi hade åkt till veterinären med honom. Stackars barn... Han har det inte lätt. Fröknarna fick sig i alla fall ett gott skratt...

:-) A

Sjuklingar...

Emils förkylning blev värre under slutet av förra veckan. Under fredagen var febern återigen över 39. Vi försökte få en läkartid, men i dessa influensatider var det hopplöst. Sjuksköterskan som vi hade kontakt med rådde oss tillslut att åka in på akuten med honom. Han hade då svårt att hålla sig vaken och hade knappt velat dricka på hela dagen och hostade tills han knappt fick luft. Väl inne på akuten tog en barnläkare hand om oss och hennes första intryck var att han borde läggas in. Men hon ville avvakta alla provsvar. Dom tog flera olika prover och undersökte honom ordentligt. Den slutgiltiga diagnosen blev: dubbelsidig öroninflammation, inflammation i luftvägarna (det hade iaf. inte gått ner i lungorna ännu), hög feber och ordentlig förkylnings astma.
När Emil insåg att han kanske skulle få lov att sova över på sjukhuset så gick han motvilligt med på att dricka. Han fick antibiotika, febernedsättande, hostdämpande och luftrörsvidgande. Efter några timmar var han betydligt piggare och kunde få åka hem.

Daniel tyckte att det var onödigt att vi båda skulle stanna hemma med Emil, nu när han kändes ok igen. Eftersom han inte fått hem nya hunden ännu så fick jag och Accsa åka till Milsbo på träningsläger.
Jag kom till dit sent på fredag kväll och möttes av god mat och trevliga människor. Det var i huvudsak vår träningsgrupp med också några andra inbjudna vänner från Sundsvall och Strängnäs.

Under lördagen körde vi sök innan lunch och skydd under eftermiddagen. Jag hann också med lite träning på saktagående mot tergeten. Hon hade inte glömt hur man gör :-).
Under söndagen var mina föräldras snälla och passade Emil så Daniel kunde komma och figga lite. Men han har liksom jag också drabbats av Emil-bacillerna så han kände sig inte allt för pigg.
Men det har ändå varit en rolig helg. Vi har fått en bra start på nya året!

Min förkylning har även den utvecklats till öroninflammation (hade glömt hur jä*la ont det gör). Men jag kände att jag ändå var tvungen att gå till jobbet i måndags. Har man varit ledig två veckor så sätter det sina spår, jag hade 150 mail som väntade...

På Söndag åker Daniel och Staffan till Umeå för att hämta hem Daniels provhund. Dom kommer hem på måndag igen. Det blir en malle-kille på 17 månader. Den har godkänt L-test (för-testad vid 14 månader). Så när vi har sett hur den fungerar hos oss ska den testas ytterligare.

Nu ska vovvarna få kissa lite sedan blir det tidigt i säng.

:-) A

Så var det nytt år!

Nyårsafton gick mycket bra med alla hundar och människor. Vi blev 9 vuxna 2 barn och 4 hundar. Vi åt en god trerätters middag med lax till förrätt, oxfilé till huvudrätt och goda inkokta kryddiga päron med glass till efterrätt.  

Sienna var den klart hårigaste gästen :-). Endast 8 månader och en riktig björn! Hon låg som en extra dörrmatta under kvällen och bekymrade sig inte det minsta över dom skulle röka som klev över henne för att gå ut.
image102
(Mysig tjej!)

image103
(Här är hela hundligan som firade in det nya året ihop, Isa Accsa Sienna och Nova)


Under helgen som var började Emil bli hostig, lagom till nyårsafton blev han värre och under nyårsnatten steg febern till över 39... Typiskt nu när man är långledig och vill kunna vara ute och hitta på en massa kul.
Vi hoppas att han blir bättre till imorgon så vi kan vara med på träningslägret som vi ska ha under helgen...

Jag har nyss kommit in från ett träningspass med Accsa. Det gick toppen bra idag. Vi körde först igenom lägre momenten. Hon var lite hoppig i linförigheten annars gick det andra riktigt bra.
I krypet har vi börjat lägga in vinklar, mest för att hon har börjat vara lite för snabb framåt. Om jag gör någon vinkel så blir hon mer lugn och koncentrerad på sin position.

Apportering kör vi både med metallen och med en 2 kilos. Vi har en 4 kilos beställd och hoppas att den kommer snart. Men med 2 kilos fungerar det väldigt bra så jag har svårt att tro att den tyngre kommer bli några större bekymmer.

Ställande körde vi både under gång och under inkallning och mellan momenten när vi busade. Mitt under buset så bad jag henne stanna och när hon gjorde det så klickade jag och vi fortsatte busa med skinnbiten.

Skäller gör hon hur bra som helst... men hon vill förflytta sig ut i bevakning. Det är skyddsträningen som spökar. Jag försöker  ställa upp mot ett hörn vid planket så hon inte kommer någonstans, sedan försöker jag klicka och belöna rätt position.

Största delen av tiden ängnadeas åt sakta gående mot en frisbee som jag lagt på backen. Detta var första gången vi tränade saktagående och jag började med att klicka in den nya targeten. Tänk att jag inte använt klicker på någon hund tidigare! Det är en så himlans bra hjälp. Hon förstog direkt att vi skulle ha frisbeen som riktmärke.
Jag hade en lång lina fäst i halsbandet och vi var ute på lilla fotbollsplanen på skolgården.
Första gångerna behövde jag använda linan för att bromsa henne men lyckades klicka när hon skrittade fint några steg... Det är helt otroligt hur snabb denna lilla dam är att lära sig något nytt. Det hänger verkligen uteslutande på att jag lyckas hantera klickern (och mig själv) rätt, så fattar hon direkt.

Jag kunde sedan ta av linan och få henne att gå utan mot targeten. Första gångerna så var det en lite väl ökad skritt. Men sedan ordnade det till sig och hon gick lugnt och fint mot sin target när hon gått ut 5 meter så gick jag fem meter bakom henne. Så totalt idag kunde hon skritta 10 meter i lugnt och fint tempo till sin target. När sedan klicket kommer så exploderar hon ut i galopp och vi har bus med kampskinnet. Härligt att se vilka kontraster det är i tempo :-D.

Det är så fantastiskt roligt att träna med en hund som är så kvick i skallen och villig att lära sig! Nu hoppas jag att Emil blir frisk så vi kan träna i ridhus under helgen. Ska även bli kul att få köra lite sök igen, se om hon kommer ihåg. Nu var det väldigt länge sedan vi körde sök...

:-) A