Premiär i sökskogen...

Idag har jag varit på mitt livs första söktävling och tävlat lägre klass, varför åka och titta eller vara figg på någon tävling först? ;-)

I vanlig ordning hade Accsa och Daniel jobbat natt först och sedan åkte vi direkt upp till Mora på morgonen. Många säger att charmen med hundsport är att ALLT kan hända å jag fick idag ett smakprov på det då Accsa för första gången i sitt fyraåriga liv bestämde sig för att inte ligga kvar på platsliggningen!!!??? Efter 1,5 minut kom hon glad i hågen knatande till sin chockade matte!
Resten av lydnaden fortsatte i samma stil, visserligen inga fler nollor men idag körde hon ett helt eget race, tänkte bla annat lämna av apporten till tävlingsledaren för att nämna något...
Uppvärmningen hade hon känts riktigt bra, vi körde även ett litet lydnadspass senare när vi hade en två timmars paus i väntan på söket, då var hon också sig lik??? Hå hå ja ja, det känns ju inte helt charmigt just där och då men så här i efterhand känner jag att jag ändå kan skratta lite åt det. 
En av domarna som jag pratade med efteråt sa att han inte tyckte att någon hund presterat så bra lydnad som dom brukar göra. Endast vinnaren i högre och i elit fick uppflytt resp cert, alla andra oavsett klass blev annars som bäst godkända...
På specialen skötte hon helt ok, faktum är att hon vart en av de enda två hundarna som genomförde tävlingen utan att bryta. Det var ca 40 grader i sökrutan och terrängen var riktigt kuperad.
Accsa tog två figgar och enligt pupliken var hon på gång att börja markera den tredje men då ropade hennes klant matte in henne... och skickade på motsatt sida (som sagt, jag är kanske inte den mest rutinerade sök föraren ;-)). Hon fick beröm för ett fint sökarbete i den extrema värme som var idag. På budföringen vart det fullt, hon var dock på gång att springa och sätta sig hos domaren, men kom på bättre tankar i sån pass tid att det aldrig vart poängavdrag. 
Det vart vinst och godkänt på premiären i söket med totalt 380 poäng (40p från uppflytt)...
Hade någon igår talat om för mig att min hund inte skulle ligga kvar på platsen hade jag skrattat och sagt - Eller hur, vad är oddsen för att det händer??!!
Har nog aldrig funnits ett moment som vi verkligen aldrig haft minsta problem med som men platsen, redan som 1åring har hon varit så pass trygg så man kunnat lägga rätt stökiga hundar bredvid henne utan bekymmer...
Men men det är ju det som är charmen med vår sport ;-)

Nu ska jag sova... imorgon väntar ännu en arbetsvecka!

:-) A
 


Då var det gjort!

Accsa skötte sig bra på utställningen och fick följande kritik:

Medelkraftig grå tik. Feminint uttryck, mörka ögon.
Bra hals. Rak rygg, kort kors med bra läge.
Brant överarm. Önskas något mera vinklad bak.
Bra underlinje. Korrekt front. Slutna tassar.
Korrekt gång fram och bak.
Jämna rörelser där framsteget önskas något friare. 


Framförallt var det den branta överarmsvinkeln som inte föll domaren riktigt i smaken så det blev en 2a.

När bedömningen var klar för dagen gick domaren med på att göra en exteriörbeskrivning på Accsa också. Har försökt få till det ganska länge nu och det känns bra att få det gjort. Rätt som det är så åker dom på ett "blodöra" eller liknande och då är det kört... Så nu är det äntligen avklarat och hon vart nu fullständigt KORAD.
Det var samma sak på exteriörbeskrivningen som domaren anmärkte på. Han sätter betyg 1-6 på 76!!!(tur att en annan slipper liknande granskningar) olika punkter där en 1a står för det korrekta utseendet (ua). Accsa fick 71st 1or (faktiskt fler 1´or än var vår exteriöra schäfer vi hade för några år sedan fick...)
Dom avvikelser hon hade var:
Överarmsvinkel: Mycket brant= 4a
Knävinkel: Något knapp= 2a
Hasvinkel: Något knapp = 2a
Steglängd fram: Något kort = 2a
Pälslängd: Något kort = 2a

Det som också mättes/kontrollerades var:
Bett: 1a UA
Tand antal: 1a 42st  UA
Tandstorlek: 1a UA
Höjd: 59cm
Längd 67cm
Bröstdjup: 26cm
Svans: 1a UA

Under anteckningar skrev domaren: Föredömligt torr och fast.


Har ingen aning om vad som menas med "torr och fast" men det verkade ju vara bra iaf...
Känner mig mycket nöjd med dagen, tusen tack till min proffs handler Bettan! Hon fick beröm av domaren för att hon visade Accsa på ett mycket fint sätt!

Fick en skön kommentar av en av våra gamla "bruksrävar" på klubben (som fö också föder upp schäfer) när jag berättade om att domaren klagade lite på Accsas överarm sa hon så här:
- Anna har man en så i helvete bra hund som din så är ju en brant överarm en jävla baggis!!! 

Jag håller med henne det finns verkligen inget att klaga på och i mina ögon är Accsan det vackraste som finns <3.


Så här lär ni aldrig få se henne igen ;-)


:-) A

Dags att göra premiär i ringen...

Ja så blir det. Nu i helgen har vi bruksutställning på klubben och då blir det vänstervarv som gäller för Accsa. Ska bli mycket spännande. Jag kommer få hjälp av vår träningskompis Elisabeth Thorstensson (hon har Snjos kennel) att ställa, det ska bli väldigt intressant å se var domaren tycker om min lilla grånäsa... Dom kommer totalt vara fyra stycken i bruksklass. Hoppas iaf på en 2a, vi får se hur det går, i mina ögon är hon ju det vackraste som finns oavsett <3! 

Annars rullar det på, jag och Sandra håller allmänlydnadskurs på onsdagkvällarna, det är riktigt skoj att se alla duktiga "kursare" och hur dom utvecklas för varje gång!

I lördags gick Daniel tävlingsfigg för första gången. Det gick bra, trots ösregn så höll han sig på fötter. Han fick beröm från flera håll efteråt, alltid lite otäckt när det är så genomblött och halt på plan att figga i bla modprov med tanke på skaderisken...
Vinnare i elitskyddet vart Frida och Best på finfina 721 poäng och dom är nu klara för SM!! Massor med grattis!!

I söndags tränade vi lite sök och det finns lite att fila på inför min och Accsas söktävling om två veckor. Hon hittar alla figgar utan bekymmer, det som gäller är att hon inte röra dom... Bara att nöta vidare.

Imorgon blir det lite skyddsträning och lydnad på klubben när vi har träningskväll.

Ja det händer iaf lite saker här i Högosta-flocken även om det inte alltid syns i bloggen ;-)...


:-) A