Det blir som vanligt...

... att dagarna ramlar iväg innan jag uppdaterar bloggen. Har tänkt göra det varje kväll nu sedan i söndags...

Hur som helst. Helgen som gick har vi haft besök här från värmland. Erik och Mats med varsin Enduro hund från B-kullen (Efter Qurare Bosco och Accsas syster Allt-i).

På lördagen vad det skydd i inomhus fotbollshallen i Grängesberg. Både Brave och Borka skötte sig bra och Erik och Mats har bra tankar på hur dom vill jobba vidare med sina hundar i skyddet.


Brave tycker dom ska prata mindre...




Brave kör grundövning på inskick.

Risk var med som pausfågen även dnna gång. Lika våldsam som vanligt tänkte han fara upp och gnaga på Towas HH Arko. Men denna gången tyckte Arko att det var dags att den lilla hulliganen fick lära sig veta hut. Han tog ett rejält grepp om nackskinnet och ruskade om den lilla svartnäsan rejält!!!
En riktig nära döden upplevelse för vår lilla "duvunge". Jag och Towa gick omkring en lång stund med dom ihop efteråt och Risk hade fattade budskapet han vågade knappt möta Arkos blick... När vi senare kom hem från träningen var det dock glömt och han for fram som den hulligan han är och klängde och bet på Brave och Borka som aldrig förr (och dom lät honom tyvärr hållas). Hå hå ja ja minnet är bra men kort, men så är han ju kille också ;-).



Under söndagen körde vi lite miljö med Brave och Borka. Vi åkte först till en hängbro av metall som har en fors som dånar fram inunder. Bron är instabil och gungar ordentligt när man går på den. Sedan är rutmönstret i gallret ganska stort, så det blir lite annorlunda mot en metalltrappa.

Båda gossarna skötte sig bra, här kommer Brave i full fart över bron.




Accsa på väg över bron, Man kan se på hennes tass som ser mer ut som en ankfot att det är ganska glest galler.




Tjohej i full fräs! Här har vi hulliganen, å ja hans kropp ser ut som om den tänker växa ett bra tag till och bli en ganska grov liten gosse.


Efter bron åkte vi till min brors jobb på räddningstjänsten. Där fick Brave och Borka komma in en i taget och ta sig igenom galler labyrinten.


Brave undrar om hussen är riktigt klok som vill att han ska hoppa ner genom det där hålet till våningen under!



Brave och Erik i metalltunneln.




Enduros Brave.




Borkas tur... här är han högst upp av dom tre våningar sm det är i labyrinten.




Enduros Borka.


Båda bröderna var väldigt lik varandra, men för dagen var det Brave som utmärkte sig snäppet mer och gjorde skäl för sitt namn, både över bron och i labyrinten.
Jag har även varit med Brave och Borkas syster (Bestha Elsa) till labyrinten i höstas, man skulle kunna säga att Bröderna har betydligt mer "konsikvens analys" (typ det här kan kanske vara farligt), vilket systern inte hade alls hon for obehindrat fram som om hon inte gjort annat.

Erik och Mats tack för besöket! Det var jättetrevligt att få träna lite ihop och umgås under helgen! Ni är alltid välkomna tillbaka!


:-) A


Äntligen!!!

... har jag hittat ett sätt som gör att jag slipper ha så mycket hår överallt på golvet!!
Efter att jag beklagat mig i senaste bloggen damp det idag ner ett litet paket i brevlådan från
Maxidog som innehöll en Furminator.  


Jag brukar inte vara så lättövertygad men visst hade jag hört talas om den här kardan tidigare och hört att den skulle vara bra. Men att den skulle vara så här bra, det trodde jag faktiskt inte. Den får med sig betydligt mer än någon av våra andra kardor, I love it!!!
Tusen tack Jens och Christell, ni är bäst :-)



Idag har jag varit och tränat lite lydnad igen. Hade tänkt tävla lydnads klass II i mars så det nöttes en del "rutan" fjärr och inkallning med ställande. Sedan petade vi lite på svängar i krypet. Vill få henne att backa snyggt i svängarna. Det fick bli Camilla som visade med Accsa hur hon tränat in detta med Dilba.
Accsa gör ofrast rätt om man visar henne rätt. Jag har ju fullt sjå att hålla ordning på mig själv mina fötter, min klicker och mina frolic så det blev toppen att låta nån annan ta över. Efter ett tag fattade hon vad Camilla ville och gjorde flera fina bakåt kryp! Även rutan gick riktigt bra, vi kunde ta den från flera håll utan problem. I början hade hon lite bekymmer med konerna, hon är ju inkörd med target och ville gärna söka sig till konerna. Men nu har hon fattat att konerna är "döda" och man får ingen belöning om man går och duttar på dom.
Här kommer lite bilder från dagen.


Dilba av Midälvaland (Har nyss lämnat valplådan med börjar redan se fin ut i kroppen)




Dilba och Camilla kryper och svänger.




Snyggingen Kiragårdens Nixx väntar på sin tur.




"Kravall" Kaiza av Midälvaland, fin focus trots allt stim runtomkring henne.




Stiliga gossen SiljaVie´s Elixir "Elex"




Nixx "stajlar" lite för Accsa i snöhögen.

 

 
Hon blir direkt sugen på att komma och se vad han gör...


Tack för idag tjejer, det var verkligen en rolig träningsdag!!
När jag kom hem med Accsa fick hon vila en stund innan det var dax att dra iväg med hussen och träna lite skydd.
Nu i helgen blir det skydd i Grängesberg fotbollshall igen, ska bli jättekul. På fredag kommer Mats och Erik hit med Enduros Brave och Enduros Borka (Accsa är deras moster) ska bli kul att träffa dom igen!

:-) A

Årsmöte...

I söndags var vi på årsmöte för våran klubb och direkt efteråt var det årsmöte för schäferklubben så vi satt lääänge på möten.

Det vart ju inga officiella tävlingar för Accsa och mig förra året. Vi kom med på reservplats på en högre tävling i april men när dom ringde kvällen före tävlingen och talade om att vi kommit med så hade Accsa dagen innan slitit ut en klo när hon sprang i skogen. Veterinärens order var att hålla det ordenligt rent i en vecka med strumpa på... så det var bara till att tacka nej till tävlingen.
Sedan var hon ”mammaledig” till mitten av sommaren och under hösten gjorde hon L-test och gjorde polis-karriär. Hon tävlade Polis SM med Daniel men det är inte heller det någon SBK tävling. Så vi hade inga diplom eller liknande att se fram emot på årsmötet.
Men vi hade faktiskt en tävlingsdag ihop under förra året jag och Accsa. Klubbens KM, och dom passade på att ha prisutdelning under årsmötet. Vi var ju med i både brukset och i lydnaden så vi gick inte lottlösa hem från mötet trots allt ;-)


Är väldigt nöjd med hennes prestationer på vår enda tävlingsdag förra året!


Känner mig för övrigt riktigt trött på att dammsuga… Accsa fäller så in i bomben, det tar aldrig slut!!
För att undvika att Erik ska se ut som en pälsboll när han sitter på golvet så försöker jag dammsuga ofta. Men det är omöjligt, tre gånger om dagen räcker ingenstans det ligger DRIVOR med hundhår överallt! Det positiva är ju iof att hon borde börja löpa nu i slutet på februari. Vi planerar att 2010 till skillnad från 2009 ska kunna bli ett riktigt bra tävlingsår. Så då är det ju skönt att inte vårens tävlingar behöver krocka med något löp.
Jag planerar tävla i spår, sök och lydnad. Daniel kommer tävla skydd och polis SM i spår. Sedan ska hon ju jobba en hel del med Daniel också… så hon kommer ha en ganska tight agenda detta år. Men så är det att vara ”delad hund” i det här huset och hon verkar inte ha något emot det alls. Tur att vi har en grånäsa som aldrig tackar nej till att jobba!


:-) A


Snö i massor...

Det har snöat ännu mer under veckan som gått här uppe. Jag gissar att det kommer bli en rejäl vårflod i år när all den här snön smälter, när den nu gör det... känns som om vi kommer få barmark lagom till sommmaren när man ser all snö...

Förra helgen var det Runn dagarna. Runn är den näst största sjön här i dalarna (bara Siljan är större) Man kan ta sig bort till Borlänge över sjön. 
Under vintern arrangerar dom "Runn winter week" (veckan invigdes förra helgen) med flera aktiviteter på sjön. Dom plogar också upp milslånga vägar på sjön där man kan gå eller åka skriskor.

Vi packade med oss hundar och ungar ut på isen och anslöt med den övriga Högosta klanen (mina föräldrar och min bror och hans familj).


Emil och hans kusiner åker spark.



Vi gjorde iordning ett eget litet "camp Högosta" vid sidan av den upp plogade "vägen".



Här stektes både korv, krabbilurer och kokades kaffe.




Emil och min pappa tog en tur med skotern.




Vi var inte ensamma på isen ...





Daniel sover i solen...




Min bror är på väg ut med Isa på en liten tur.




Han låter henne springa i snökanten där hon får bra fäste för tassarna, dom körde ganska långt och än är det krut i tanten (hon är ju snart elva år!)





Min svägerska Annelie och Erik poserar. Erik sov i vagnen under två timmar men sen vaknade han som den lilla solstråle han är :-)

Under veckan har det varit en del jobb för Daniel och Accsa. För min del är det snart färdigt med "lyxlivet" och jag kommer börja jobba lite redan nu i februari. Ska bli riktigt kul att komma tillbaka till livet utanför den mammalediga bubblan. 


Nu till något helt annat våra grannar nytt hem till lilla tibben Gizmo... om någon vet nån som vill ha en liten Tibetansk spaniel på 18 veckor så hojata till. Han är van med både katter och barn.


Risk kommer tycka att det är tiktigt trist att hans bästaste "terror tibbe" ska flytta.




Ingen kan retas så som Risk ;-)


Avslutar med två snöiga bilder från igår då vi var och körde sök.


Jag hade bara med mig Accsa till sökträningen men Magda hade River med sig... Så han fick springa lite i snön.




Här är min finaste grånäsa på väg att ta ett skutt, snön är så djup så man ser inte bakkroppen.

Idag var det lydnad i ett ridhus med ett par kompisar. Accsa var väldigt på tårna och jag kunde ana lite pip i sido förflyttningarna... måste ha ett litet utvecklingssamtal med hussen i huset. Han håller på och sabbar min tysta fina hund!
I övrigt fungerade det bra, körde en hel del svängar i krypet och hon har fin teknik. Nu i helgen är det årsmöte på klubben så det är ingen träning inplanerad. Men helgen efter får vi lite främmande från värmland som kommer hit för lite hundträning. Den helgen är också inomhushallen i Grängesberg bokad så det blir en hel del skydd.

Nu är det dax för freeedaaaags myyyyys!!!

:-)

Busrus...

Jag har en hel massa bilder i kameran som jag suttit och gått igenom.
Förra veckan var jag iväg till klubben en sväng och tränade lydnad med Bettan och henner australian cattle dog Rusa.
Rusa är en mycket signalsäker och trevlig hund, men en rejäl sådan. Det lönar sig inte att sticka upp. Accsa har växt upp med Rusa, då Bettan bodde bara 5min från oss under Accsas första levnadsår. Så fort hon ser Rusa "krälar hon i stoftet" vilket blir ganska svårt nuförtiden när hon är typ dubbelt så stor som Rusa. Men hon skulle aldrig drömma om att försöka mucka gräl med henne, det fick hon lära sig redan vid 10v ålder, och det kommer aldrig att gå ur. 
Jag hade Risk med mig till klubben och han hade bara träffat Rusa som hastigast tidigare, men nu fick dom hälsa för första gången lösa.
Här kommer en stilstudie i lek med catteldog:

 
Det gäller ju att göra sig lite extra snygg när man träffar nya brudar. Hög svansföring i vanlig ordning...




Rusa är snabb som blixten innan Risk hinner fatta vad som hänt har hon hunnit "mula" honom i snön och sedan intagigt lekposition igen.



Förvånad ställer han sig och efter att ha försökt jaga ikapp henne en stund...




... blir han åter igen "snömulad" av den "flygande hunden".




Risk försöker ta i med bastonerna och ska sätta henne på plats.




Resulterar i att han hamnar med näsan i snön igen...




Nu jä***r ska jag ge dig!!




Så där ja!!




Flygande hunden slår till igen...



Vissa strider kan man helt enkelt aldrig vinna...




Efter ett gäng "mulningar" är svansen betydligt lägre och Risk strosade snällt efter Rusa när hon gick och kissade. Helt osugen på att försöka "mucka" någe mer.

Det är verkligen nyttigt för honom att få träffa trevliga vuxna hundar av varierande sort. Han har faktiskt blivit så pass bra på "hundspråk" nu så han till och med kan charma Isa till att leka med honom (trots att löpet är slut)!

På tal om löp så har Accsa fällt i en vecka nu, så jag hoppas att det blir löp i februari. Det vore perfekt att ha det avklarat inför vårens tävlingar.

Min och Bettans lydnadsträning gick förövrigt helt ok. Jag nötte vidare på framåtsändandet, sidoförslyttningar, frittfölj, skall och ja det vart lite av varje.
Jag hade svårt att gå vettigt pga snön, ju mer jag tänker på hur jag ska sätta fötterna i sidoförflyttningarna desto värre blir det ;-). Jag är även på en grön gräsmatta ganska skev ibland så 2dm snö gör inte att jag blir vettigare i mitt rörelsemönster, jag ser nog mer eller mindre berusad ut. Så sidoförflyttningar och frittfölj valde jag att inte köra så mycket.
Daniel har ridhusträning 1gång i veckan med jobbet så hon får ju gå en hel del ändå.

Nu ska jag gå igenom lite fler bilder. Helgen som gått var vi medbjudna till ett ridhus och kört skydd med ett litet gäng. Det var toppentrevligt, ska se hur bilderna vart så får jag återkomma om det i nästa blogg.

:-) /A