Lite av varje.

Börjar med ett bio tips... Vi såg Flickan som lekte med elden igår. Den va så himla bra!! Ni som gillar Stig Larsson (och ni andra också för den delen) bör absolut gå och se den!!


Under veckan som gått har Daniel tränat en hel del med Accsa. Han har tänkt försöka köra upp henne i tjänstbarhetsprov II så fort som möjligt. Om hon är en "klass II" hund får hon användas vid flera olika typer av jobb.

Daniel är nöjd med hennes utveckling, visst finns det en hel del kvar att jobba på. Men man blir ju inte en fullfjädrad polishund över en natt. Hon sköter sig bra!

Jag har Exo och Isa hemma med mig. Exo är inte helt nöjd över att inte längre få följa med till jobbet. Han blir helt förtvivlad när hussen packar Accsa och "glömmer" honom hela tiden!



Jag har suttit och gått igenom alla bilder från Polis SM och här är två fina bilder som jag tog på den stiliga gossen Qurare Bosco (pappa till Enduros B-kull)
 






Exos framtida karriär som tävlingshund ser inte så ljus ut på grund av hans medicinering (den är dopingklassad). Och det är osäkert om han kommer kunna gå i tjänst något mer, så nu har planeringen för att skaffa en till hund börjat ta form.

Daniel vill helst äga sin egen hund (Exo ägs av polisen), han vill också få möjligheten att kunna forma sin hund så som han vill ha den från början. Efter flera timmar av hundsurfande på SKK hunddata och avelsdata så finns nu ett par intressanta kullar.

En annan faktor i det här är att han helst vill ha valpen så fort som möjligt. Om Exo inte kommer att kunna tas i tjänst igen vill han (läs jag) slippa låna ut Accsa i evigheter. Då behöver han en ny hund. Om Exo kan återgå i tjänst är det toppen men då kommer Daniel ändå vilja ha en tävlingskompis. Så hur det än blir så behöver vi en till hund i flocken...


Det är en djungel detta men en av dom planerade kullar som vi är riktigt intresserade av som kommer födas i slutet av september/början av oktober. Vi har träffat tiken och några av hanens tidigare avkommor och allt känns bara bra.
Vi ska försöka träffa hanen också så fort vi kan...



Så det lär väl visa sig inom kort vad som kikar fram ur den här magen:-)




:-) A

Tråkiga nyheter!

Fick imorse ett mycket tråkigt meddelande från en vän i Hofors...

Marianne som är matte till Accsas bror Ampere avled helt oförklarligt sent i söndagskväll!

Så fruktansvärt tragiskt, en ung människa mitt i livet!

Marianne var alltid den som kom med glada tillrop och grattishälsningar när någon i "Endurofamiljen" gjort något bra... sista grattishälsningen vi fick i vår gästbok var 19,59 på söndag kväll. Känns helt overkligt att tänka på att hon bara någon timme senare är borta för alltid.

Vi sänder våra tankar till Mariannes sambo Mats.







Rapport från en stolt matte!

Vi är nyss hemkomna från årets polis SM och här kommer en liten rapport...

På torsdagen var det kortege genom stan i Norrköping och därefter var det platsliggning 10 min med skott. Accsa har aldrig legat plats så länge och vi har inte hunnit så långt upp i klasserna så föraren ska gå och gömma sig. Men hon låg fint, dock bytte hon skinka och nosade lite framför sig och domarna var stenhårda, betyget blev 8a.

På torsdagen var det dags för spår och framförallt spårupptag. Spårhundsgruppen på polis SM har ett spårupptag på 150(!) meter, man har 5 min på sig att hitta spåret. Inte heller detta har Accsa tidigare gjort på tävling. Spårupptaget var nog också det Daniel var mest orolig för av allt. Men den hon löste det jättefint och visade tydligt för hussen vart spåret fanns hon kollade dock in domarna lite under upptaget och betyget blev 8-8. En mycket lättad och glad husse spårade iväg och Daniel hade redan från början sagt att -om vi bara kommer runt så skiter jag i om hon inte plockat ett enda föremål, jag kommer vara så himla glad i alla fall. Dom första 3 föremålen är helt dolda och nertryckta i marken dom är också värda mer poäng än dom övriga. Accsa plockar upp en av de tre första föremålen en liten 5 56 patronhylsa av metall, hon är helt orutinerad på dom polisiära föremålen så Daniel blir superglad (det visade sig att detta var spårets minsta föremål). Sedan plockar hon ytterligare två föremål och sedan även slutföremålet. Daniel är så stolt över henne när hon hittar slutet så han lyfter upp henne pussar på henne och bara jublar, spår mottagaren hade senare berättat för arrangörerna att han tyckte att det var så kul att se en kille som missat fyra föremål bli så lycklig. Han visste inte att den glada föraren tränat tre dagar med sin hund och att hunden som svårast gått ett lägre klass spår...
Daniel berättade att spåret hade gått genom hårt kuperad terräng, terrängens underlag hade skiftat, det hade funnits flera spetsvinklar, dom hade bla spårat över en myr, det växte både ljung och skvattram där spåret gick (detta fick flera andra problem med) samt att det var väldigt viltrika marker med massor av vildsvin och rådjur.
Det visade sig att dom bästa hundarna plockade som mest in 5 föremål plus slut. Så nog var detta utan tvekan Accsas största bedrift under den här tävlingen. Dom hade dessutom en av dom snabbaste tiderna, dom flesta var ute ca 30 min... Daniel och Accsa fräste runt spåret på 21.25 min!

Så på lördagen vart det lydnad, jag hade nog tippat på att det kunde bli några nollor på dom moment som hon bara haft tre dagar på sig att träna... Men lilla snärtan passade på att för första gången i sitt liv nolla på hoppet! Hon hoppade fint ut men kom snett och gick runt på vägen tillbaka, det är ju detta som är tjusningen med hundsport allt kan hända :-).
Sedan kom långa inkallningen med läggande, jag tyckte tävlingsledaren sa kommendera lite väl sent och då hade vår gråa vessla redan sån fart så hon kom över linjen med innan hon la sig så det vart noll även där... Nåja alla andra moment fick dom i alla fall betyg i.
Här kommer lite bilder från lydnaden, Tack Jens för hjälpen med att fota!
Vi han inte få alla domarprotokoll så jag minns inte alla poäng från lydnaden...


Linförighet



Krypet, bara vinnarna Allex & Henrik hade högre betyg än Accsa & Daniel i krypet av alla i spårgruppen :-)



Fint uthopp var det iaf ;-)




Som sagt när vesslan får upp farten går det undan i svängarna...




Å rumpen hamnar liiite för långt fram...



Idag (söndag) var det saksök. Det var en lite annorlunda ruta och jag har markerat med röda "duttar" var föremålen låg, vid cykeln, på gräset uppe i bortre hörnet, på trädgårdsstolen och på brokvisten till huset. Det var mycket publik idag och det var fullt med folk och hundar som stog precis vid avspärrningen bakom linjen där Daniel skulle skicka Accsa. Accsa gick ut bra till en början och letade och det första föremålet hon plockade in var den lilla nyckeln som låg vid cykeln. Men hon kunde inte hålla sig från att lite titt som tätt smita iväg och socialisera med publiken, å vid ett tillfälle pussa lite på en vattenspaniel som också stog i publiken... Men trots detta hittade hon två ytterligare föremål: en patronhylsa och ett litet plastföremål. När hon sedan gått tomt ett tag hittade hon även en fin pinne som hon försökte ge till hussen, driftig liten tjej  8-). Hon plockade in tre av dom fyra föremålen och fick bra betyg på två av dom och en 7a på patronen pga tugg. Sökbeteéndet fick hon typ en 5a eller 6a på pga att hon var lite väl sällskaplig med publiken.
Även här var det en mycket lycklig husse som lämnade rutan, att hon lyckats "ställa om" till dom lite mer polisiära föremålen så snabbt var verkligen toppen! Nyckeln var vi nog mest förvånade och glada över att hon lyckades hitta!



Hur ofta har man tränat uppletande i en sån här ruta med 40 pers bakom rygggen?? Tja ungefär ingen gång...




Ok hussen vad gör vi??





Mattens stiliga lilla grånäsa :-)





Å den här var det ingen som ville ha, men publiken uppskattade hennes lilla "uppvisning" mycket!!



Sussie och Qurare Bosco (pappa till Enduros B-kull) har genom hela tävlingen legat väldigt jämt med Daniel och Accsa. Dom har haft dagliga små träningsstunder tillsammans och Bosco är verkligen en go kille! Bosco har passiv markering och för att undvika tugg på föremålen så bär han stålmunkorg.


Bosco markerar fint föremålet på stolen!




Här är den hylsa som Daniel la ut till Bosco när dom tränade (då hade han inte munkorg)... den är STENHÅRD. Men för en gosse som även kan böja nycklar med tänderna är det plättlätt att få den att se ut såhär. Så nu behöver ingen undra varför Sussie väljer att ha stålmunkorgen på ;-)

Grattis Sussie och Bosco för en fin 7e plats! Å alla ni andra också för den delen! Slogs av vilken härlig och kamratlig stämning det varit på denna tävling, dom som är missunsamma för sina kamraters framgångar var verkligen lätträknade! Flera samlades och hjälptes åt med att kommendera lydnad och stå grupp åt varandra på fredagen efter spåren. Helt toppen bra stämning helt enkelt! Vi ser redan fram emot nästa polis SM i Göteborg!!



Dagens sista startande var Hendrik Bodegrim och Wilses Allex, dom hade också plockat 3+1 i spåret men gjorde en fantastiskt fin lydnad och var därmed i ledningen.

Endast en riktig man klär i rosa halsband!!




Här hämtar Allex in nyckeln... Men just som Hendrik ska ta den så glider den ner i halsen på Allex och han råkar svälja(!) den oj oj... Noll på det föremålet och som tur var plockade han in dom andra tre super fint. Trots nyckel-incidenten så var vinsten klar!!! Vi hoppas den kommer ut som den ska den naturliga vägen!




Jonas Svennson med Kvasers Gera kom tvåa och både han och Henrik gick hundförarutbildningen samtidigt som Daniel, två väldigt duktiga killar som verkligen var värda sin plats på pallen!

Allex och Gera pussas lite innan prisutdelningen.




Inte alls illa med en dalkarl högst upp på pallen!!! Super stort GRATTIS alla tre!!




 Måste bara lägga in en bild till.... så här har den "lilla snäckan" sovit under helgen, på hussens arm... Jag har fått repitera för hussen ett antal gånger att han vet väl att han bara får LÅNA min lilla älskling. Han har fått väldigt mycket beröm för hennes insats från flera håll under tävlingen, det är verkligen roligt!

Zzzzzzzz



Måste också tacka alla våra underbara vänner som stöttat och hejjat hunder helgen både ni som funnits på plats och ni som varit med "i mobilen" och på nätet. Stor kram till er alla!! 


:-) A



Polis SM nästa?!

Jo ni läste rätt... Redan när Daniel var nere i Norrköping och L-testade Accsa fågade dom (det är ju Norrköpings polisen som arrangerar årets SM) om han inte skulle behålla sin plats på polis SM och köra med Accsa istället... Daniel stog ju som struken med Exo men ingen hade tagit den platsen.
Han har funderat lite fram och tillbaka och först och främst måste hon ju bli godkänd på sitt tjänstbarhetsprov. Så idag var det så dags att avlägga prov.
Det började med spåret, Accsa har inte hunnit gå så mycket spår med den typen av spårapporter som polisen använder så hon missade en liten patron i spåret, betyg spår: Godkänt.
Sedan vart det lydnad och Daniel var väldigt nöjd med lydnaden betyg  på samtliga lydnadsmoment: Väl godkänd.
Sist var det skyddet, Transport: Godkänd, Bevakning vid visitation: Väl godkänd, Överfall efter visitation: Godkänd.
Och i och med detta så är Accsa färdig som polishund!! Känns sååå skönt! Nu kan Exo rehabiliteras i lugn och ro och Accsa kan vara hans vikarie så länge. Han har dock börjat halta på ena frambenet nu, så det känns inte allt för roligt.

I och med att lydnaden och spåret idag kändes så bra så beslutade sig Daniel för att köra på SM i Norrköping trots allt. Vi är lite olika han och jag, jag vill att det ska kännas "10 mässigt" på träning innan jag går ut och tävlar eftersom det aldrig går lika bra på tävling som på träning.
Daniel han har inga som helst problem att kliva ut på en tävling och "freestyla" lite och se det som en kul grej och bli en erfarenhet rikare... Jag och säkert flera med mig skulle nog behöva en liten bit av Daniel i oss ;-)

Den lydnaden som kommer vara på SM är motsvarande tjänstbarhetsprov III plus några moment till. Läs reglerna
här.
Det är några moment som Accsa inte har helt klart,
Krypet, hon kryper bra men vi har just börjat lägga in svängar.
Tungapporten, hämtar den bra men kan släppa den lite för tidigt.
Framåtsändandet, har delat upp träningen i tre delar och hon är duktig på alla delar separat nu måste Daniel snabbt sätta ihop det så pass så dom kan rädda ett betyg.
Inkallning med läggande, gör det skitsnyggt med dk (hantecken) få se om Daniel hinner jobba bort dkt...

Sedan blir det till att lägga lite små spår och små uppletande korridorer nu mest för att vänja henne med de mer polisiära föremålen som typ sprutor, patroner och liknande.

Jag är nog den som kommer vara mest nervös...

Så till lite annat kul, jag har fått en liten rapport från Giacco i Norge!
Steinar är jätte nöjd med honom, han tycker att han verkar besitta helt rätt egenskaper för att kunna växa upp och bli en duktig räddningshund. Han har även hunnit med att vara i tidningen den lilla godingen, se här.

Tack för alla grattis hälsningar, det värmer!!

:-)

Både bra och dåliga nyheter...

Dagens roliga nyhet är att Daniel har varit ner till Linköping och gjort ett L-test på Accsa. Det gick toppen och hon bedömdes som lämplig att prövas som polishund.
Daniel var väldigt nöjd med hennes test, hon blir inte rädd för någonting och därav inte så värst arg heller... Men detta går det säkert att plocka fram mera genom riktad träning.
Testledarna tyckte i alla fall att hon var en riktigt bra och trevlig hund, det är alltid kul att höra!
Jag har sett lite här och var att många poängsätter L-testet efter gamla korningens system iom att dom är jämförbara med varandra och har samma bedömningsmall, då blir Accsas poäng 262p.

Dom tråkiga nyheterna är orsaken till att Daniel så snabbt ville L-testa Accsa... Exo har inte bara en inflammation i hasorna. Under det senaste veterinärbesöket togs det prov på ledvätskan som såg allt annat än bra ut. Det mesta tyder just nu på att Exo lider av en kronisk ledsjukdom (som är mycket ovanlig på hundar). Han kommer att behöva medicineras under resten av sitt liv.
Han ska börja äta den nya medicinen om två dagar och innan man sett hur den hjälper honom är det svårt att säga hur mycket han kommer kunna jobba. Men det känns så fruktansvärt tråkigt!! Vi älskar verkligen den här underbara hunden! Det känns så orättvist att  han inte kan få vara frisk :-(...

//A

SM 2009

Förra tisdagen bar det av söderut. Vi åkte på em när Daniel slutat jobba, det första som hände var att vi upptäckte att jag hade haft bildörrarna öppna med lamporna på i volvon när jag packat, så den fick vi kabla igång...
När vi sedan skulle koppla på husvagnen såg vi att det var pyspunka på ett däck... suck och stön. Efter att ha blivit ordentligt försenade så kom vi iaf fram till Örebro sent på kvällen. Vi fick sova hos familjen Kaivanto som har Accsa barnet Gosa. När vi kom dit stod maten (trots att vi var flera timmar sena) framdukad och väntade på oss.
Jag visste inte vad Accsa skulle tycka om att få träffa en av sina valpar igen... när hon senast såg dom var hon ju ganska trött på dom.

Men nu var det stor skillnad, nu kunde man ju leka ordentligt med dom! Det var fullt pådrag mellan mor och dotter, tyckte nästan att Accsa var lite väl tålmodig med sitt lilla terrorist barn ;-). Men mammas frukost var det inte ok att sticka näsan i, där sa hon iaf ifrån ordentligt!


(Gosa tar ett ordentligt tag om mamsens ben)





(mor och dotter brottas för fullt)




(Tycker faktiskt att Gosa har sin mammas blick...)




(En riktig liten Goding!!)





(Det var inte bara Gosa som fick busa utan Accsa fick även fart på familjens gamla "labbe tant" Idde, sekunden senare låg mattan i en enda hög)





(Jodå det lilla gulliga monstret kunde sova också...)



Det var verkligen kul att få se lilla Gosa. En riktigt kavat och trevlig tjej som totalt saknade rädslor. Robert & Maria hade gjort tappra försök att rädda barnens leksaker i vardagsrummet genom att ställa för kompostgrindar dit in. Men Gosa tog sats och for rakt igenom utan att bry sig om att grinden föll över henne med en skräll... Riktigt fartfylld och trevlig liten tjej, det ska bli kul att följa hennes fortsatta utveckling! Tack Robert och Maria för gästfriheten! Hoppas att vi kan ses snart igen!



Vid lunchtid körde vi vidare ner mot Falkenberg. Vi bodde på Skrea camping, väldigt nära Skrea strand.


(Skrea strand, 5 min från vår camping)




(Emil doppar tårna i det kalla havet)


På torsdagen åkte vi till Ugglaps camping där Staffan och Britt bodde, för att hälsa på nästa Accsa barn Gaissa.
Accsa hade lika roligt med henne!


(Accsa stoppade snabbt in sin snörboll i munnen på Gaissa, sedan var leken i full gång)




(Efter 20 minuters lek började Gaissa bli trött men vägrade trots det att släppa taget, skön liten tjej!




(När jag tagit bort bollen passade Gaissa på att kolla in Emil och smaka på hans hår...)




(Mor och dotter poserar)



Samma sak med denna härliga lilla Goding. Staffan hade inte sett någon tillstymmelse till rädslor utan full fart framåt är måttot även på denna lilla dam. Men lika social och trevlig som sin syster. Det var verkligen kul att få träffa två av valparna under samma vecka!
Staffan och Britt är så duktiga att maila bilder på Gaissa till mig, så jag kommer lägga ut någon ibland här på bloggen.


Vi bodde på campingen granne med Lena och Rune (kiragårdens kennel) och sedan ett par valpköpare till dom. och på torsdagen kom också Anders och Yvonne Åberg. Vi hade riktigt trevliga dagar (och vissa sena kvällar också för den delen) tillsammans!!






(Här är det frukost i förtältet... Daniel brukar anklaka min hund för att vara mattjuv, men här ser man ju att det är självaste polishunden som är den värsta tjuven!!)



På lördagen tittade vi på skyddshundarnas lydnad och spårhundarnas uppletande. Bland skyddshundarna hejjade vi särskillt på dalaekipaget Camilla och Dilba. Å självklart också på Frida och Best.


(Camilla och Dilba på ljudgivning...)




(Några fin fina poäng lyckades dom också få från domarna!!)

Camilla kom 9a på sitt första SM å det är verkligen inte fy skam att vara top 10 i Sverige!! Vi hoppas på att få se dom nästa år igen!!

Frida kom 3a!! Så kul! Även hon gjorde en kanon fin tävling! Emil hejjade som bara den!

Stort grattis Camilla och Frida, det gjorde ni bra!!


Sedan har vi ju givitvis haft järnkoll på vår kennelmamma och Accsas syster Allt-I!!
Dom låg 3a efter rapporten på fredagen!


(Här är det dags för uppletande. Rutan vallades om innan varje hund och den färska vittringen i kombination med sen starka blåsten gjorde det väldigt svårt... Allt-I plockade ett föremål. Det var hon inte ensam om. Tror inte någon hund under helgen fick fullt på uppletandet)


Här följer lite bilder från lydnaden, Allt-I var taggad och det blev lite små missar här och var. Men det var ändå en fröjd att se som på plan! Dom slutade 7a och med tanke på att Allt-I bara är tre år och har endast fyra elit tävlingar bakom sig så gjorde dom en fantastisk prestation!! 7e bäst i sverige är verkligen inte illa!!


(Fritt följ)



(Fritt följ)



(Inkallning med ställande)





(Framåtsändande)




(Kryp)




(Ljudgivning)¨




(Tung apporten)




(En pigg och glad blick efter dagens prestationer, snyggt jobbat syrran!)


Stort Grattis Ingrid och Allt-I!! Nästa år med lite mer rutin i ryggen blir ni giftiga!!

Grattis också till Accsas moster Zacke som kom 12a i rapporten!

Vi kom hem halv ett på natten på söndagen och Daniel var lite sliten när han skulle upp och jobba...
Idag är det dags för ännu ett veterinärbesök för Exo. Han äter inte längre någon smärtstillande eller antiinflammatorisk medicin och nu dom senaste dagarna börjar han kännas allt sämre igen. Han haltar mer och mer... Hoppas vet. Erik kan hjälpa honom idag. Det känns så jobbigt att se honom ha ont :-(.

//A