Jag blir så trött...

Har suttit och tittat på SVTs Dokument Utifrån, dom sände en dokumentär som hette "Ett renrasigt helvete". Det var en Engelsk dokumentär men samma problem finns överallt.
Dom tittade på hur många uppfödare förblindade av fina rosetter i utställnings ringen avlar "hej vilt" på hundar med allvarliga ärftliga sjukdomar. Bla 2003 års vinnare av CRUFT togs upp som ett exempel, en veterinär hade året innan han vann behandlat honom för en allvarlig och plågsam sjukdom som också var ärftlig. Denna hund var nu oerhört använd som avelshund och veterinären var helt förfärad över detta.

Man fick också se hur flera rasers anatomi förändrats (förstörts) genom flera års vansinnig utställningsinriktad avel. Jag blir så matt av att se hur människor vägrar lyssna på vetenskaplig fakta. Självklart ska man inte avla på defekta och sjuka hundar!! Hur svårt kan det vara att fatta det??
Jag tror inte att dessa uppfödare tänker " - Nu jä*lar ska vi göra vårt bästa för att förstöra den här rasen." Men hur kan dom tro att det dom gör är rätt när dom fullständigt skiter i hundens hälsa och arbetsförmåga (eller att typ kunna röra sig öht!) och bara går efter utseénde. 

Mina tankar ang utställningars vara eller icke vara är enkel. Slopa hela tävlingsmomentet och ha en exteriörbedömning där man kan få 1a 2a el 3e pris men man korar ingen vinnare, inga klassvinster, BIS eller liknande. Jag gissar att många av dom mest extrema skulle försvinna på sikt. 

Det var inte länge sedan som Svenska Schäferhunds klubben ville gå ur SBK för att gå men i SKK istället... Det gjorde man troligen inte för att främja rasens bruksegenskaper om man säger så...
Nej nu orkar jag inte ödsla mer energi på detta!


Vi har varit utan dator i flera dagar eftersom våran "gamla skorv" hängde sig hela tiden... Men nu har vår vän Johan byggt ihop en "ny"  till oss och det blev toppen bra. Tack Johan!! vad skulle vi göra utan dig!!
Johan och hans flickvän var här på middag igår och vi spenderade "Erth Hour" med att spela sällskapsspel och ha massor med tända ljus. Hög mysfaktor på det!

På tisdag åker Carina W med Accsa ner Carina D i Mölltorp. Dit kommer också Aina som har med sig Dexter "Varg" från Norge. Daniel kommer jobba så jag och pojkarna åker ner senare i veckan så jag får träffa Varg IRL. Känns så bra att Aina kunde komma till Sverige så jag får möjlighet att vara med. Nu håller vi tummarna för att det uppstår tycke mellan Accsa och Varg, så det blir många sommarbarn!! Jag kommer att uppdatera bloggen från Mölltorp.

Nej nu ska jag krypa ner i sängen.

:-) / A

En helg full av aktiviteter...

I torsdags förra veckan bar det av till Göteborg för min del. Jag åkte med mina kollegor på kick-off! Ett roligt avbrott i föräldraledigheten. Vid lördag lunhtid kom jag tillbaka, flyget landade på Arlanda vid 11,30. Jag åkte då hem till Daniels föräldrar på Liljeholmen dit Daniel åkt med pojkarna under fredagen. Jag han träffa Emil & Erik en liten stund innan jag och Daniel åkte vidare till Strängnäs BK. När vi kom dit körde vi lite lydnad med Exo och Accsa. Efter en stund kom Accsas kennelmamma Ingrid dit med fler Endurosar i släptåg. Kalle och Margoth med Miss (mamma till A-kullen) och Alstra (Accsas syster), Lina med Bestha Elsa. Även Josefina och Bolt var med.
Vi bjöds på god middag och sedan sov Lina jag och Daniel kvar på Strängnäs BK. Vid 06,00 ringde klockan på söndagsmorgonen och vi åkte till Katrineholms BK, där Exo och alla Endutos A-barn skulle genomföra korningens mentaldel.
Jag hade tänkt ställa upp med Accsa också trots löp. Hon hade ju inte löpt ens en vecka och jag brukar aldrig märka någon skillnad på henne. Men efter att ha blivit avrådd från Carina W (norpatorps kennelmamma) och även flertalet av personerna som var på plats i Katrineholm, beslutade jag att inte ställa upp med Accsa.
Om något skulle gå snett så skulle det sitta som ett litet hjärnspöke "tänk om det berodde på löpet". Så jag har blivit garanterad en plats på Norpatorps MT efter sommaren. Så varför chansa. Som någon på plats sa; Du kanske inte märker någon skillnad på henne vad det gäller träning, men hur ofta går man en MT bana. Det är omöjligt att säga om någon av hennes reaktioner beror på löp eller inte eftersom man bara gör detta en gång.
Så jag kommer att få vänta några månader till innan vi får veta hur hon sköter sig.

Både Exo (hans MT kommer finnas på vår hemsida inom kort) och alla Accsas övriga syskon klarade sig fint på MTt. Grattis till er ALLA! (Ingrid kommer lägga ut filmer på Enduros sida).
Det var verkligen kul att träffa alla! Extra roligt att flera av B-kullens ägare tog sig dit och tittade också! Nu ser vi fram emot kennellägret till sommaren, då vi får träffas mer!
Vi fick bege oss till Stockholm innan sista hunden gått då vi hade en hungrig Erik att ta hand om. Jag ammade och Daniel packde hundar, Emil och all packning innan vi åkte hemåt. Det snöade massor på vägen hem, det är så drygt att köra bil när det vräker ner snö. Jag hade dessutom tre sovande killar i baksätet, så jag kände mig rätt sliten när vi kom hem vid 22 tiden på söndagen.

Nu laddar vi för fullt inför nästa vecka, då kommer vi åka på parningsresa med Accsa!!


:-) A

Accsa löper!!

Första etappen för väntar-klubben  är avklarad :-D, löpet har börjat idag! Hon brukar nå höglöp på dag 16...
Har pratat med Carina en stund nu på dagen och min stora fasa skulle vara om det bara skulle bli en valp (ja värst är iof om det inte blir några alls). Det finns så många bra valpköpare på kö, och flera av er har ju väntat i ett år... om jag kunde vifta med ett trollspö och bestämma, så skulle ni alla få det ni önskar. Men det är ju dessvärre inte jag som bestämmer, så vi får hålla tummarna för en stor kull...

Under helgen som gått har Daniel varit i Sälen med sina kollegor och fröjdat. Dom hade haft det riktigt härligt med klarblå himmel på fjället och gott om snö i backarna.

I söndags var det stort kalas för min farfar som fyller 90år! Tänk va mycket som hänt på 90 år... Undrar hur världen kommer se ut när man själv blir gammal. Min farfars glansdagar är över och han har blivit ganska dement på senaste tiden, men under sitt kalas var han piggare än någonsinn. Jag har dock en till 90 åring i släkten. Min pappas morbror Frans som bor i Piteå. Han bor med sin hund i sin stora villa. Han har bättre minne än många i min egen ålder (tex min man). Han kör bil bättre än flera jag känner. Badar i sin bastu regelbundet och jagar fortfarande aktivt. Han är en helskön krutgubbe. Vi var upp och hälsade på honom i Övertorneå i hans sommarhus (min farmors barndomshem) för tre år sedan. Jag hoppas vi kan göra om den resan fler gånger!

Nu ska jag packa lite... Ska ju åka på kick-off till Göteborg på torsdag-lördag med jobbet. Sedan är det dags för MT på söndag för både Accsa och Exo, Spännande!!

Avslutar med en bild på brudarna bus...


:-) A


Fredagsmys...

..dvs äta popcorn och mysa i tv soffan är det bästa Emil vet! Nu sover han sött :-)

Fredagsmys!!


Den fina snögubben som Emil gjorde för någon vecka sedan skapade dramatik här om kvällen... Daniel hade jobbat kväll och kom hem vid tolv tiden (eller kväll och kväll vissa kallar det natt). Jag släppte ut hundarna så inte Isas svans skulle väcka hela huset. Accsa hälsade på Daniel och sprang in bakom huset. Där i mörkret stod denna mystiska gubbe, med svarta stirrande ögon. Oj oj oj vilket j***a  liv det blev... sorry till alla våra stackars grannar :-I
Det blev inte bättre av att Exo kom och skulle hjälpa till att "ta busen"...


Snögubben har numera inget ansikte kvar... och har en hel del tassavtryck på sig...
Näsan var dock redan borta, den försvann samma dag som Isa kom tillbaka från fjällen... vem kunde tro något annat. Det går ju inte att ha ätbara saker sittandes så där öppet utan att tjuvhunden slår till :-)
Men vem kan vara arg på någon som ser ut såhär:

Tjuvhunden...


Under veckan som gått har vi gjort lite saker som vi inte gjort på länge... I måndags var vi på bio och såg "Män som hatar kvinnor". Vi älskade verkligen böckerna och visst saknade vi vissa inslag i fimlen, men för att bara ha två och en halv timme på sig så tyckte vi att den innehöll det viktigaste. Längtar verkligen efter tv versionen som är en timme längre samt att få se dom andra delarna. Det var i alla fall en mycket bra film!! 

Sedan i går (torsdag) var vi på äventyrsbadet och lekte loss! Osäkert vem av oss som uppskattar det mest vi eller barnen. Men kul hade vi! Erik var också med och stod pall för tre timmars vattenlek med humöret på topp! 

Annars händer det inte så mycket, jag går och väntar på att Accsa ska börja löpa. Isa har varit rejält svullen i över en vecka och Exo börjar bli väldigt "på" misstänker att hon tystlöper utan blod lika som förra våren... Lite jobbit att veta vart hon befinner sig i sin cykel. Accsa fäller fortfarande massor (hon ser för "täskig" ut) jag tycker inte att hon är så svullen ännu, men både Exo och Isa är väldigt nosiga. I höstas började hon löpa bara två och en halv vecka efter att hon började fälla, så snabbt brukar det inte komma igång. Så det kanske var nåt skumt med hela det löpet. Jag hoppas att hon kommer igång snart, det är så tradigt att vänta... jag vet ju att ni är många fler med mig som väntar..........

Nä nu ska jag gå och krypa ner med vår "pytte lilla" knähund.



:-) A

Det kommer aldrig bli vår...

Det har vräkt ner snö hela dagen... det börjar kännas som om vi aldrig kommer få vår. Med tanke på snötäcket lär vi få ha isgata i flera veckor när värmen väl börjar komma, och en vårflod som inte kommer vara att leka med!
Jag har försökt köra på med lite lydnad under dagarna när Erik sover. Det börjar känns riktigt bra.
Frittfölj:
Bra kontakt från första steget, kanon bra fart (hon kan tränga lite i vänster svängar). Ligger nästan lite före mig ibland...

Läggande och ställande under gång:
Lägger sig direkt på kommando men kan bli lite snärtigare... (jag har dock Fox som målbild... kan bli lite svårt)

Inkallning med ställande:
Bromsar direkt på kommando men tar ca en kroppslängd innan hon står helt stilla. Jag använder fortfarande dk med handen.

Saktagående:
Fungerar bra här på våran lilla väg men jag kommer behöva mer utrymme för att träna mer realistiskt. Men hon går iaf bra i skritt.

Krypet:
Är fortfarande väldigt ojämn, 10 mässig vissa dagar. Ibland helt för hög i bak...

Rutan:
Körde utan target (en pytteliten platta) senast och hon springer in och stannar i rutan utan kommando.

Fjärrdirigering:
Sitt och ligg gör jag tävlingsmässigt utan problem men när jag kör "stå" kommando står jag nära henne, hon vill gärna ta något steg annars.

Apportering:
Vanlig träapport, metall och 2 kg fungerar bra. 4kg vill hon släppa när hon ska sätta sig... Ska försöka ta hjälp med det, vet inte riktigt hur jag ska göra. Hon är lite seg i anslutningarna ö h t vid apporteringen.

Skall:
Behöver dk, vill gärna backa lite. Om jag håller lite i halsbandet sitter hon still. Men det börjar bli bättre.

Hopp och inkallning:
Inga problem, hon har bra fart i hela momenten utom vid avslutet... Har nog varit för slarvig med att träna på avslut.


Rent generellt behöver jag försöka ta mig iväg och träna med mer störning. Hemma fungerar det bra men hon kan bli väldigt tittig när vi kommer till nya platser... Jag skulle också gärna  vilja känna av att platsliggningen fortfarande är problemfri, har inte kunnat köra det i år.
Jag vill försöka hinna med tävlings start i lydnadsklass II och högre spår innan hon får valpar. Från det att hon är parad har man ju trots allt några veckor på sig att tävla innan karenstiden.
Så nu får hon gärna börja löpa så man kan försöka sig på att planera in några tävlingar.


Så här snöigt och trist ser det ut ute...

(svårt att få med söflingorna, får försvara mig med att jag inte gått någon fotokurs ännu)

:-) A

Pussel...

Det är ett väldans pusslande med alla helgaktiviteter som är på gång framöver. Nästa helg åker Daniel med sitt jobb till Sälen och fröjdar. Veckan efter det är det min tur, torsdag-lördag är jag i Göteborg med mitt jobb på kick-off. Flyget hem landar vid lunchtid på Arlanda under lördagen. Sedan tänkte vi bege oss till Strängnäs på lördag kväll och sova över inför söndagens MT i Katrineholm, pojkarna får vara hos Daniels föräldrar. Tur att vi har en snäll släkt som kan hjälpa oss med barnpassning :-)

Accsa fortsätter att fälla... Både Isa och Exo vill gärna vara och tvätta henne i rumpan, så det närmar sig.

(Så här ser det ut hemma på våra golv... En nakenhud vore kanske nåt.)

Idag bar det av ut i sökskogen igen. Emil är på dagis 15 tim/vecka under min föräldraledighet och idag var Daniel ledig. Så vi passade på att träna lite sök innan det var dax att hämta Emil vid 14 tiden.
Vi var nästan på samma ställe som förra gången, men klarade oss undan skogshuggare idag ;-).
Med Accsa kör jag väldigt basic, vill få in raka skick så hon får träff varje skick. Ska låta det gå ett litet tag till innan jag ska börja med tomslag. Hon skötte sig bra!

Med Exo körde Daniel både tomslag och dolda figgar och han gjorde riktigt bra ifrån sig idag! Målsättningen för dom är väl att tävla sök i början av våren. Jag inväntar löpet innan jag kan göra upp några tävlingsplaner.
  
Mot slutet av träningen började det snöa massor igen... det verkar aldrig ta slut. Nu vill jag ju ha barmark snart, inte mer snö!!

(Erik ligger och sover skönt i vagnen, medan snön vräker ner)



(Min söktjej)

(Våra trötta godingar, Exo tyckte att han absolut kunde få plas)



(Vårat lilla "blåöga")


Nu ska vi se till att utfodra hela Högosta flocken... Både två och fyrbenta!

:-) A

3år!!

GRATTIS till alla Enduros A-barn på 3 års dagen!!

Tänk att tiden gått så fort... det var inte länge sedan dom såg ut så här...


("Tjockisen" 3 dagar gammal)



:-) A


Snö sök!

Det har snöat i flera dagar nu och Emil tycker livet leker!!


Accsa funderar på om det skulle göra så mycket om hon åt upp snögubbens näsa...


Idag (lördag) var vi över till Monika (Quincygårdens kennelmamma) i Borlänge och körde sök med våra träningskompisar. Vi vill komma igång med träningen ute nu och snön verkar inte vilja försvinna, så vad gör man om inte snö sök!
Mina snälla föräldrar passade pojkarna så det var toppen att vi kunde tillbringa eftermiddagen i skogen!

Det var ingen lek att valla rutan... när vi just hade börjat med första hundarna kom en skogshuggare och berättade att han skulle avverka skog i vår ruta. Hå hå ja ja det var bara att åka iväg till ett annat skogsparti och valla en ny. Oss dalfolk tar man inte knäcken på i första taget ;-).

Här kommer lite bilder på alla fina Quincygårdar vovvar:

Hanna (som sagt lite snö var det ju...)


Hanna



Här kommer en till demonstration av snödjupet. Ninni har kastat Hellas boll...



Hella söker boll...



Hella hittar boll!!



Flora vill ha mera dragkamp!



Menja gör allt hon kan för att matte ska ge henne sin grej!!



Monika ska skicka Hanna



Hanna



Hirma vill iväg...



Sötnosen Willners Blondie

Härlig blick hon har den där Blondie!


Både Accsa och Exo skötte sig bra idag. Daniel har ju kört en del sök med Exo på jobbet men för Accsa var det riktigt länge sedan. Hon jobbade bra i den meterdjupa snön. Skallmarkerade fint utan att "kladda" på figgen. Hon var som där vi sist slutade när vi körde sök typ i somras. Jag gillar verkligen hennes kom ihåg!! :-)
Planen är att vi ska  tävla i söket i år (det är ju så hopplöst att komma med på spårtävlingar). Men när vi kan tävla återstår att se... Jag vet ju inte när hon ska börja löpa så det är svårt att planera våren. Men Exo blir mer och mer intresserad av hennes rumpa, så det verkar som att det närmar sig.

Imorgon (söndag) kommer Isa hem hon har varit med vår kompis Sara på lite sportlov i fjällen. Jag har fått sms/mms rapporter och Isa håller stilen dvs, tigger sjukt mycket mat, sover säng/soffa, myser i massor och får åka med på skidturer uppe på fjället (Sara får nog rätt bra draghjälp om jag känner Isa rätt). Sämre kan man ju ha det!

Nu ska jag sluta nattuggla vid datorn och krypa ner i sängen!

:-) A