Huset fullt!

I onsdags förra veckan fyllde Erik 1år och under helgen som varit har vi haft 1års kalas och namnfest. Vi är inte religösa och istället för att döpa våra barn i kyrkan så har vi en egen variant.
Det var både släkt och vänner som var här och flera som sov över. Totalt sov det 13 personer hemma hos oss, tur att vi har mycket hjärterum...



Våran stora lilla kille, får ett "kurbad" med vatten från klarälven (Daniles familj har sommarstuga vid älven) och vatten från källan vid min familjs fäbod i södra Dalarna.

Hans namn är Carl (efter farfar) Erik Göran (efter morfar) Högosta. Men kallas också TH (Terror Högosta) han ÄR 7 resor värre än vad hans bror var som 1åring, han är på ALLT här hemma! Tror det är lättare att ha tre fyra valpar än att ha honom just nu, Phu!

Någon som absolut gillade att vi hade huset fullt med folk var Isa, som genast såg många möjligheter till MYYYS. Satt man i vår soffa så fick man direkt denna fläckiga dam i knät oavsett om man ville det eller inte.


Isa sover säng med Daniles syster. Det gäller att passa på, i vår säng får hon inte sova.



På söndagen åkte Emil med sin kompis Hugo till min bror på brandstationen. Det hade brunnit i ett flerfamiljshus under natten, som tur var vart ingen allvarligt skadad.
Det bästa med detta var att det nu fanns smutsiga brandbilar att tvätta...

Tror nog aldrig bilarna blivit så rena :-)




Tråkigare kan man ha det när man är 4 år!




Pappas fjuttiga polisbilar står sig inte alls så bra mot morbrors stora brandbilar!





Emil och Hugo får låna en barnuppsättning brandkläder och poserar för fullt :-).

Det är inte bara hundarna som har roligt på brandstationen, Emil tycker nästan att klättra i gallerlabyrinten är roligare än att åka brandbil, men bara nästan ;-).



Fotokursen rullar vidare för mig och det är väldigt roligt! Börjar kämma suget att vilja ha en ny bättre kamera och mer extra utrustning... kommer önska mig många hårda paket av tomten!


Här skulle jag visa skillnaden med att fota med auto och manuellt för min svärmor. Nar jag har på autoläge blir det en reflex i ögonen på Accsa samt skuggor.


Men med manuell inställning och bara använda befintligt ljus blir ögonen och skuggorna finare. Sedan var Exo dessvärre inte stilla med sina öron så det blev inte helt skarpt, samt att ljuset var inte så bra i rummet... men men.


Imorgon bär det av på Endurohelg i Strängnäs. På lördag ska B-kullen göra sitt MH och sedan blir det lite samkväm. Ska bli väldigt trevligt att träffa alla!!

:-) 


Måste bara...

Sno Lies blogginlägg, tyckte det var helt underbart :-D


Dagens tanke från Anna Hedberg…….

image

 

 

Hantera alla stressiga situationer som en hund. 
Om du inte kan äta det, dricka det eller leka med det : 

bara pissa på det och gå din väg. 
               

//Ha en bra dag!


En heldag på klubben!

Idag har vi haft Klubbmästerskap i både bruks (spår) och i lydnad. Jag tävlade med Accsa i båda klasserna. Brukset var först ut och imorse efter samlingen bar det av ut i spårskogen. Accsa har jobbat natt hela helgen så hon kom hem 05,00 och väckarklockan ringde 07... Man får ligga i när man är en "delad hund" i den här familjen :-).

Medan spåren låg så hörde vi hur en jakthud har drev en bit bort i skogen och efterhand kommer ljudet närmare och rätt som det är ser vi en stövare komma sättande. När han ser oss viker han av in i skogen rakt in på mitt spår... Vår första lägretävling kom en gubbe med hundar ut från mitt spår 10 min innan påsläppet. Jag märkte att Accsa hade problem med vilket spår hon skulle prioritera och valde att bryta den tävlingen.
Så det kändes inget vidare idag att se stövaren springa in i "min" spårskog.

Men Accsa har idag betydligt mer rutin än vad hon hade då och löste spåret utan bekymmer. Alla pinnar plockade hon in. 

Brukset idag var en mix mellan Appell och lägre klass oavsett vilken klass man tävlar i normalt och en domare. Här kommer betygen.

Spår: 10
Budföring: 10
Platsliggning: 10
Linförighet: 8
Framförgående: 7,5
Platsläggande: 8
Inkallning: 10
Kryp: 8,5
Apportering: 9
Hopp 9,5

Jag slutade totalt på 2a plats i bruks KM och var jättenöjd!!

Sedan var det bara att ladda om inför lydnaden. Alla som någon gång startat klass 2 och uppåt fick tävla i klass 2 idag. Alla andra fick köra 1ans lydnad. Så för oss vart det lydnadsklass 1. Här kommer betygen.

Platsliggning: 10
Tandvisning: 10
Linförighet: 8,5
Läggande: 8
Inkallning: 9
Ställande: 9
Apportering: 10
Hopp: 10
Helhet: 9

Totalt 183p och vinst av 11 hundar i klass 1!

Sedan slog dom ihop båda grupperna och den med högst poäng blev klubbmästare. Vi kom trea totalt på lydnads KM (5 poäng ifrån vinnaren) och det kommer bli finfin prisutdelning på vårat årsmöte i februari. 

Känner mig mycket nöjd med dagen! Det som jag behöver träna mer på är störningsträning, uthållighet (inte belöna så ofta) samt anslutningar då hon gärna kan sätta sig lite snett. Så nu vet jag vad vi ska nöta vidare på under vintern. För nästa år så vill vi komma upp och fightas i elitklass!!

Nu ska min goa lilla grånäsa få ha en skön kväll med mig i soffan, imorgon startar ännu en arbetsvecka för henne och hussen.

:-) A 


En regnig höstdag...

Vaknade av att höra hur regnet smattrade mot altantaket (vägg i vägg med vårat sovrum). Har förstått att det i stora delar av landet inte regnat under dagen utan snöat. Jag är glad för att det inte kom snö här. Jag har inte fixat iordning våra rosor inför vintern ännu... Jag är inte någon tjej med så värst gröna fingrar och förra vintern byggde jag bara på med 15 cm extra jord på rosorna inför vintern. Det resulterade i att fyra av fem rosor dog. Varav dom fyra som inte överlevde vintern var samma sort. Nu har jag satt några mer härdiga varianter och planen är att både packa på mer jord samt bädda in dom i granris innan vintern kommer. Så kanske imorgon blir en bra dag för att fixa detta vi får se.

Jag har också under veckan haft kontakt med SKK. Det är typ två månader sedan Accsa gjorde sitt MT och resultatet ligger fortfarande inte ute... Dom menade att det är SBK som inte skickat in resultaten ännu, så jag ska ringa till SBK och se vad dom säger. Hå hå ja ja, detta härliga SKK hunddata. Fortsättning lär följa...

Idag på eftermiddagen har jag varit i Hofors på Mariannes begravning. Det var i skogskapellet som visade sig vara en väldigt vacker plats. Det var en väldigt ljus och fin begravning med vacker musik och mycket känslor...
Efteråt hade jag och Brittis tänkt låna med oss Ampere och ta en tur i skogen men vädret var inte det bästa så vi drack kaffe hemma hos Brittis istället. Tack Brittis för ditt sällskap idag, vi får ses igen under lite roligare förhållanden!
Jag känner mig lite trött efter den här dagen och ska nu ha lite fredagsmys med barnen sedan blir det tidigt i säng. Daniel och Accsa jobbar i kväll på någon bandy kommendering.



//A

Trevligt besök under helgen!

Sent i torsdags kväll kom Lina med Enduros Bestha Elsa (Accsa är moster till Elsa) hit på besök. Exo och Accsa var mycket glada över att få träffa lilla Elsan igen. Mindre glad var väl Isa till en början som undrade hur många "grånäsor" hon ska behöva stå ut med egentligen. Efter att ha tuktat upp Elsa två gånger så var allt lugnt och tanten kunde till och med bjuda in till lite lek ute på gården under fredagen. Accsa har idag löpt i 14 dagar och redan under torsdagen började hon "bjuda ut sig" och böja svansen mot Isa(!) och Exo. Hon brukar aldrig gå in i höglöp innan dag 15 så det var väldigt märkligt... Men nu hålls Exo och hon åtskillda med låsta dörrar och grindar.

Här kommer massor med bilder från helgen.


Elsa och moster poserar.



Brudarna är ute på prommis i det härliga höstvädret!




Elsa brukar tydligen inte vara trött så ofta, men att bo i det "The Högosta mad house" bland hundar och ungar samt ha lite dagliga utflykter tog knäcken på även denna lilla energiska donna :-D.




Söt tjej den där Elsa!!


Under lördagen var vi till brandstationen jag, Lina och Magda med Flora. Min bror jobbar där som brandman och räddningsdykare. När vi ringde och hörde om vilken tid vi skulle komma skulle han precis ut och dykträna i en sjö... vi tittade ut på termometern som visade nollgradigt och konstaterade att vi var inte så avis på honom!
När han kom tillbaka från dykningen mötte han oss nere vid räddningstjänsten i Falun. Även fast vi har tillgång till detta roliga ställe så har Accsa bara varit där tre gånger. Hon är väldigt cool i alla miljöer och har betétt sig likadant alla gånger vi varit där. Så att träna miljö har vi faktiskt aldrig behövt, det fick vi med på köpet ;-).
Det verkar som om fler Endurohundar fått det på köpet för Elsa hängde obekymrat med moster överallt.

Vi började med att låta dom vara i gallerlabyrinten. Den används bla till stressträning under rökdykning för brandmännen. Den lokal som labyrinten finns i saknar fönster och det blir kolsvart. Då får dom känna sig fram, med full rökdykar utrustning är det inte det lättaste. Lokalen kan även rökfyllas och det finns värme aggregat på väggarna som kan göra det riktigt hett där inne. Det finns också vanliga rum och möbler där inne i lokalen förutom labyrinten. 
 

Ur vägen snorunge!!



Man kan faktiskt få plats båda två här inne, tycker Elsa.




Floras tur hon tyckte matte var lite galen först som skulle slapa med henne in på det här stället. Men hon är verkligen en sån hund som jag är säker på skulle följa sin matte "genom eld och vatten" om hon bad henne.




Labyrinten är i tre våningar och Elsa var lagom nöjd när Lina skulle bära ner henne genom ett hål i golvet. En blick säger mer än 1000 ord...




Flora och Magda softar lite.




Flora ute i övnings rummet.




Flora kampar på det hala betong golvet. Elsa och Accsa kampade med mig uppe på lådan i bakgrunden. Den är instabil och är väldig hal att stå på.




När det var Floras tur var Elsa och Accsa instängda i ett av dom minder rummen. Men det fanns en glipa som vi såg två små grånäsor kika fram ur...

När alla tre vovvar varit i labyrinten så kom min bror med en värmekamera. Han släckte ner och både vi och hundarna blev "blinda". I kameran kunde vi se hur hundarna ändå kunde ta sig fram i labyrinten utan att krocka in i något galler. Jag hade aldrig gjort detta med Accsa innan så det var kul att se hur hon nosade sig fram i mörkret helt oberörd. Nu fick jag användning av mina nya lärdommar från fotokursen. Att fota utan blixt in i en värmekamera i ett svart rum hade jag aldrig fixat för två veckor sedan.


Accsa in action.


Blev lite skarpare om hon fick sitta ner. Elsa och Lina är på väg in på sidan om Accsa. Man ser att nosen är kallare än övriga kroppen.



Accsa på väg bort och Elsa och Lina är på väg fram mot oss. 


Elsa och Accsa som två suddiga isbjörnar :-)




Flora ligger och lyssnar efter Magda som kommer krypande lite längre bak.



Flora och Magda på väg ner för trappen.



Här kommer lite mer bilder...


Accsa och Elsa har klättrat upp på en av brandbilarna.



Vadå syns det är vi är släkt eller??




Flora




Här går dom i en extremt brant gallertrappa.




Flora i trappan. Bilden är fel vriden. Men teglet på väggen ska vara lodrätt... då förstår man hur mycket trappan lutar.


Vi avslutade med att vara ute i eldtornet. Det är ett stenhus med torn som dom brukar elda inne i och ha övningar. Stanken av brandrök sticker i näsan och alla golv där inne är av galler.


Accsa och Elsa kikar ut.



Hallå där nere!





Floras tur att kolla läget.



Här får dom tvätta av sina sotiga tassar. Dom var väldigt sugna på en riktig simtur men jag och Lina höll stadigt i kopplen.



Under lördagkvällen kom Linas kompis Helena hit på middag med sin pojkvän Fredrik. Helena har tidigare bott nere i Allingsås men har för ca två år sedan flyttat hem till Falun (hon kommer härifrån). Det visade sig att vi var bekanta med hennes pojkvän som jobbar hos polisen i Borlänge. Världen är bra liten ibland! Extra kul att få träffa nya trevliga hundmänniskor här i från Falun också!!

Elsa har aldrig träffat små barn tidigare men hon lärde sig snabbt att Erik ofta smaskar på smörgosrån som han gärna matar hundarna med. Så att hålla sig nära honom var "vinst varje gång" :-).



Om jag pussas får jag mera kex då??




Yes hur lätt som helst! Han är som en godis automat den här lilla killen!




Sedan var det ju väldigt mycket bus med moster under helgen också!!

Tack för besöket Lina och Elsa! Hoppas ni kommer hit någon mer gång!


En annan rolig sak som hände igår var att Accsas syster tog ännu ett cert och SM-kval poäng i rapport och hon är nu klar för SM 2010!! Grattis Ingrid, Ove och Allt-I vi kommer och hejjar i Edsbyn nästa år :-D.


Daniel har varit krasslig under veckan och lagom till han blev pigg så har jag nu blivit dunder förkyld :-(. Känns lagom kul att vara helt igenproppad i huvudet...


Jag har fått ännu mer bilder på Accsa barnen mailade till mig men det vart så väldigt mycket bilder idag så jag tar dom vid ett annat tillfälle. Nu blir det alvedon och soffan som gäller för mig...

:-/ A 

Fått lite bilder...

...från Daniels morbror som han tog under invigningen till Polis SM.



Accsa håller koll på hussen under paraden genom Norrköping.




Invignings tal...




Det absolut roligaste med den här bilden är den svarta pöshögen som ligger längst bak och ser ut som om han tuppat av... Det är Bosco :-). Han tyckte visst att invigningstalet blev lite väl långrandigt ;-), Skön kille!!




Accsa såg väl inte heller så där värst road ut under invigningstalet...



En annan rolig sak som hänt under veckan är att jag har börjat på min fotokurs! Vi håller nu till en början mest på med att lära oss att kunna fota manuellt. Så numer är det absolut förbjudet att ha "auto" funktionen på. Det kommer bli väldigt kul med kursen som kommer vara varje tisdag nu under hösten... så mycket bilder lär det bli här i bloggen framöver :-).


Avslutningsvis kommer en bild på Accsa-barnet Godin som bor i Katrineholm. Tack Mita för bilden!!


Stilig kille den där Godin!!


Det är så kul att få bilder och rapporter grån dom små Accsa barnen!! Alla är så nöjda med sina G-odingar, dom verkar allihopa vara sociala orädda och fartfyllda små krabater :-). Är så kul att följa dom!

Godin finns också på Youtube se klippet 
här


:-) A